Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Upiekłam go na urodziny brata. Wspaniały.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    1,75 szklanki mąki
    0,75 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    jajko
    1/3 szklanki oleju
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
    Ciasto jasne:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka octu
    Masa:
    1,5 tabliczki czekolady mlecznej
    0,5 l śmietany kremówki
    5 łyżek żelatyny
    Dodatkowo:
    tabliczka czekolady
    śmietana śnieżka

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.Przełożyć do tortownicy. Piec 20 min w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać cukier, żółtka, proszek ocet i mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy i piec 20 min w 180 stopniach.
  • 3. Śmietanę podgrzać.Rozpuścić w niej żelatynę. Dodać połamaną czekoladę. Ostudzić.Śmietanę ubić na sztywną pianę.
  • 4. Przełożenie:
    Ciemne ciasto-masa-biszkopt-masa-ciemne ciasto. Boki i górę tortu posmarować masą ,obsypać wiórkami czekoladowymi i udekorować śmietaną . Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy