Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kakao.
2. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o wymiarze 25cm .
3. Piec w temperaturze 170c około 40 minut.
KREM :
1. Kakao zagotować z mlekiem, wodą i cukrem.
2. Margarynę, cukier puder i zimną masę kakaową wymieszać. Dodać alkohol.
3. Ciasto po upieczeniu przekroić na trzy części, posmarować cienko kremem, po czym resztę kremu wysmarować po wierzchu.
4. 50g czekolady białej rozpuścić w 1 łyżce mleka i jak trochę zgęstnieje, na sreberku zrobić napis jaki się chce, odstawić do stygnięcia.
5. Na koniec tort udekorować napisem , gwiazdkami i wiórkami czekoladowymi.
Porady
Jeżeli dodajesz alkohol do masy musisz go szybko wmieszać i nie może być za zimny bo masa się zetnie.
Komentarze