DODATKOWO:
słoiczek konfitury czereśniowej
sok z jednej cytryny
200ml gorącej wody
4 łyżki cukru
3 łyżki rumu
wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji
cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji
Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Do białek z cukrem dodać po jednym żółtku, zmiksować. Następnie przesiać mąki, wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 30 minut (do suchego patyczka). Upuścić z blaszką na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
2.KREM
Śmietankę bardzo mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej).
3.PONCZ
Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić.
4.SKŁADANIE TORTU
Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce.
Komentarze