Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając żółtka. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (śr. 24 cm) oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrawamy na 3 placki.
2.Masa czekoladowa: połowę mleka zagotowujemy z cukrami, wlewamy mąki wymieszane z pozostałym mlekiem, gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając na przemian po łyżce budyniu i kakao.
3.Spód ciasta smarujemy 1/3 masy i wykładamy wiśnie. Kładziemy 2. placek, smarujemy 1/3 masy. Czekoladę dzielimy na małe kawałki, posypujemy ciasto. Przykrywamy 3. plackiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą.
4.Polewa: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby wchłonęła płyn. Następnie naczynie ustawiamy nad parą. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Resztę składników wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masło się roztopi i powstanie jednolita masa, zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż polewa lekko przestygnie i zacznie gęstnieć. Wylewamy na wierzch tortu. Boki obkładamy rurkami i obwiązujemy wstążką.
5.Masa cukrowa: składniki zagniatamy z 70 ml wody, aż powstanie miękka masa. Dzielimy na pół i mieszamy z barwnikami. Formujemy różyczki i listki. Dekorujemy tort.
Komentarze