Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chętnie piekę, szyję i robię kwiaty z bibuły.

Składniki:

  • Biszkopt: 12 dag cukru
    ● 6 jajek
    ● 12 dag mąki
    ● budyń śmietankowy
    ● 2 czubate łyżki kakao
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● kostka masła
    ● cukier wanil.
    Polewa:
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 3 łyżki kakao
    ● 6 dag masła
    ● łyżeczka żelatyny
    Masa cukrowa:
    ● 80 dag cukru pudru
    ● 5 dag glukozy
    ● 4 łyżki żelatyny
    ● 3 łyżeczki margaryny
    ● olejek migdałowy
    ● barwniki spożywcze: czerwony i zielony
    Oraz: wiśnie w żelu
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● duże op. rurek z masą
    ● mąką ziemniaczana do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając żółtka. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (śr. 24 cm) oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa czekoladowa: połowę mleka zagotowujemy z cukrami, wlewamy mąki wymieszane z pozostałym mlekiem, gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając na przemian po łyżce budyniu i kakao.
  • 3. Spód ciasta smarujemy 1/3 masy i wykładamy wiśnie. Kładziemy 2. placek, smarujemy 1/3 masy. Czekoladę dzielimy na małe kawałki, posypujemy ciasto. Przykrywamy 3. plackiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą.
  • 4. Polewa: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby wchłonęła płyn. Następnie naczynie ustawiamy nad parą. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Resztę składników wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masło się roztopi i powstanie jednolita masa, zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż polewa lekko przestygnie i zacznie gęstnieć. Wylewamy na wierzch tortu. Boki obkładamy rurkami i obwiązujemy wstążką.
  • 5. Masa cukrowa: składniki zagniatamy z 70 ml wody, aż powstanie miękka masa. Dzielimy na pół i mieszamy z barwnikami. Formujemy różyczki i listki. Dekorujemy tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować