Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort zrobiłam na 80 urodziny Babuni, smakował wszystkim biesiadnikom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    2 szkl. mleka
    2 szkl. cukru
    12 łyżek kakao
    1 kostka masła 82 proc i 1 margaryna „Kasia”

    Do dekoracji:
    czekolada w kostkach,
    0,5 tabl. czekolady białej,
    0,5 tabl. czekolady gorzkiej,
    perełki cukrowe,
    listki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Krem- cukier, mleko i kakao pogotować kilka minut cały czas mieszając. Ostudzić by nabrało temperatury pokojowej. Tłuszcze również o temperaturze pokojowej ucierać dokładnie i dodawać po łyżce masy czekoladowej.
    Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki. Spodni krążek zwilżyć roztworem wody z cukrem i soku z cytryny, posmarować częścią kremu. Podobnie kolejne warstwy. Wierzch i boki posmarować pozostałą ilością kremu. Górę posypać startą gorzką czekoladą, a następnie startą białą czekoladą. Czekoladą w kostkach, czekoladowymi listkami i cukrowymi perełkami udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować