Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój kolejny wypiek na jedną z uroczystości rodzinnych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    1 duże op. budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    Krem:
    1 l mleka
    2 op. budyniu czekoladowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1, 5 margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    2 tabliczki czekolady mlecznej

    Poncz:
    1, 5 szkl. gorącej wody
    3 łyżki czekolady w proszku

    Oraz:
    bezy do dekoracji
    ozdoby cukrowe
    starta czekolada
    wiórki kokosowe uprażone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na wysmarowaną olejem blachę ( 23 x 35).
    Piecz 40 min. w 180°C. Wystudź. Przekrój na 3 placki.
  • 2. 0,5 l mleka przelej do garnka, zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i mąkę. Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj. Ugotowany budyń wystudź. Czekolady połam, rozpuść w kąpieli wodnej, lekko wystudź. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce budyniu. Do puszystej masy dodaj roztopiona czekoladę. Zmiksuj.
  • 3. Czekoladę w proszku zalej gorącą wodą. Wystudź.
    Biszkopty nasącz zimnym napojem czekoladowym. Przełóż kremem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki tortu. Posyp boki tortu uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wierzch udekoruj bezami, startą czekoladą i ozdobami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować