Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na wysmarowaną olejem blachę ( 23 x 35).
Piecz 40 min. w 180°C. Wystudź. Przekrój na 3 placki.
2.0,5 l mleka przelej do garnka, zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i mąkę. Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj. Ugotowany budyń wystudź. Czekolady połam, rozpuść w kąpieli wodnej, lekko wystudź. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce budyniu. Do puszystej masy dodaj roztopiona czekoladę. Zmiksuj.
Komentarze