Tort czekoladowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

Czekolada z wiśniami to jedno z połączeń, które nie może nie smakować i nie może się znudzić ;) nietrudne wykonanie to jeszcze jedna zaleta tortu.

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt:

    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 - 4 łyżki kakao

    Krem:

    750g serka Mascarpone
    400g kremu czekoladowego (ewentualnie Nutelli)
    200g dobrej jakości gorzkiej czekolady

    Masa wiśniowa:

    3/4 szkl soku lub kompotu wiśniowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 szkl drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
    ewentualnie cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt gotowy do pieczenia 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki i kakao mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 - 45min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy do ostygnięcia; biszkopt wyjmujemy z formy dopiero gdy całkiem ostygnie.
  • Dodanie do masy roztopionej czekolady 2. Krem: 150g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy (pozostałe 50g gorzkiej czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i odkładamy do dekoracji). Miksujemy serek Mascaropne z kremem czekoladowym lub Nutellą, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy jeszcze przez chwilę, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. 1/3 masy odkładamy do dekoracji tortu.
  • 3. Masa wiśniowa: w soku lub kompocie wiśniowym dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną (jeśli mieszanka wydaje nam się kwaśna to ewentualnie dosładzamy). Podgrzewamy masę ciągle mieszając, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy osączone wiśnie (kilkanaście wiśni można odłożyć do dekoracji). Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, by zaniknął posmak mąki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Składanie tortu 4. Złożenie tortu: biszkopt kroimy na 3 blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy wiśniowej oraz 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy 2 blatem, wykładamy resztę masy wiśniowej oraz znowu 1/3 masy czekoladowej i przykrywamy 3 blatem.
  • 5. Pozostałą częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch i boki tortu oraz robimy dowolne dekoracje, np. przy pomocy szprycy i odłożonych wcześniej wiśni. Wierzch i boki tortu posypujemy odłożoną wcześniej czekoladą startą na tarce. Tort przechowujemy w lodówce.

Porady

Nakładając masy na blaty biszkoptowe, warto zostawiać ok. 1cm miesjca od brzegów, tak aby przy nakładaniu i dociskaniu kolejnych blatów masy nie wypływały po bokach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować