tort czekoladowo orzechowy na 18

4.5 (182 ocen)

ten tort zrobiłam jako niespodziankę na 18 urodziny chrześniaka

Składniki:



  • biszkopt;
    6 jaj 1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżka octu
    3 łyżki oleju
    Krem;
    24 dkg cukru
    2 cukier waniliowy
    6 jajek
    3 kostki masła i 3 kostki margaryny
    1 szklanka orzechów włoskich uprażonych ,kakao zawsze sypie tak na ''oko'' aż bedzie kolor taki jak chcę ,wódki daję tak około 1 kieliszka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo orzechowy na 18 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    białka ubić na sztywno następnie posypywać cukrem dalej ubijając.potem powoli wlewać żółtka olej i ocet.na końcu dodać make przesiana z kakao i proszkiem.delikatnie wymieszać łopatka lub ręką wyłożyć do tortownicy i do pieca na 200 stopni około 40min. do suchego patyczka.ja miałam tortownice w kształcie jaja około 35 cm.Krem; masło ucieram w misce aż będzie napowietrzone i zwiększy swoją objętość, jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna masę na parze aż zwiększy swoją objętość będzie ciepła.potem odstawiam na bok i ubijam aż masa będzie zimna. partiami dodaje do utartego masła.krem dzielę na 2 części.do jednej dodaję kakao orzechy i trochę wódki dla lepszego smaku.przekładam biszkopt przecięty na 3 krążki. białym kremem posmarowałam boki i górę.schłodziłam i następnie przecięłam na środku i złączyłam odwrotnie.gore udekorowałam kremem wymieszanym z niebieskim barwnikiem.tort wydaje się pracochłonny ale tak nie jest. wszystkim bardzo smakował.

Porady

biszkopt zawsze piekę dzień wcześniej łatwiej się wtedy go kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować