Tort czekoladowo orzechowy

0 (0 ocen)

doskonały deser

Składniki:

  • Ciasto orzechowe;
    8 jaj
    20 dkg cukru
    15 dkg orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto czekoladowe;
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka czekolady w proszku lub kakao
    Masa;
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    0,5 l mleka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 czekolady gorzkiej
    margaryna palma

Tort czekoladowo orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe;
    Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ubijając dodajemy cukier i żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno zmielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy ciasto, rozlewamy na 2 tortownice i pieczemy w 180-200 stopni ok. 25 min.
    Ciasto czekoladowe;
    Ubijamy jak na biszkopt, przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.
    Masa;
    Z żółtek, cukrów, mąki, budyniu i mleka gotujemy krem. Utrzeć margarynę dodać przestudzony krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do utartego kremu, można dodać spirytus do smaku.
    Przełożyć torta
    ciasto orzechowe ; 1/2 masy ; ciasto czekoladowe ; 1/2 masy ; ciasto orzechowe.
    udekorować torta lukrem i czekoladą lub według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy