Tort czekoladowo-miętowy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepisy na krem, biszkopt i dekorację pochodzą z trzech różnych wypieków. Połączyłam je w jedeni tak powstał tort, który zrobiłam z okazji urodzin znajomej.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 łyżka octu
    Krem: 1/2 l śmietany 36-proc.
    ● 3 śmietan-fiksy
    ● 2 czekolady miętowe
    Dekoracja: 45 dag pianek jojo
    ● kg cukru pudru
    ● 3 łyżki wody
    ● barwniki spoż.
    Oraz: napar z mięty
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt i przekrawamy
    na 3 części. Śmietanę
    podgrzewamy i roztapiamy czekolady.
    Schładzamy przez noc.
  • 2. Śmietanę ubijamy z fiksami.
    Biszkopty nasączamy naparem
    z mięty. Przekładamy śmietaną,
    smarując też boki i wierzch.
  • 3. Pianki rozpuszczamy w wodzie,
    a następnie cały czas
    mieszając, wsypujemy połowę
    cukru pudru. Kiedy cukier zostanie
    wchłonięty, wyjmujemy
    masę z gar nka. Stale ugniatając,
    stopniowo dosypujemy
    resztę cukru. Masa z klejącej
    powinna zrobić się plastyczna
    jak modelina.
  • 4. Masę wykładamy na blat
    i rozwałkowujemy. Wycinamy
    koło, którym na krywamy biszkopt.
    Resztę masy barwimy
    i przeznaczamy na ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować