Przepisy na krem, biszkopt i dekorację pochodzą z trzech różnych wypieków. Połączyłam je w jedeni tak powstał tort, który zrobiłam z okazji urodzin znajomej.
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek
● 1 szkl. cukru
● 3/4 szkl. mąki
● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 łyżka octu
Krem: 1/2 l śmietany 36-proc.
● 3 śmietan-fiksy
● 2 czekolady miętowe
Dekoracja: 45 dag pianek jojo
● kg cukru pudru
● 3 łyżki wody
● barwniki spoż.
Oraz: napar z mięty
Tort czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt i przekrawamy
na 3 części. Śmietanę
podgrzewamy i roztapiamy czekolady.
Schładzamy przez noc.
2.Śmietanę ubijamy z fiksami.
Biszkopty nasączamy naparem
z mięty. Przekładamy śmietaną,
smarując też boki i wierzch.
3.Pianki rozpuszczamy w wodzie,
a następnie cały czas
mieszając, wsypujemy połowę
cukru pudru. Kiedy cukier zostanie
wchłonięty, wyjmujemy
masę z gar nka. Stale ugniatając,
stopniowo dosypujemy
resztę cukru. Masa z klejącej
powinna zrobić się plastyczna
jak modelina.
4.Masę wykładamy na blat
i rozwałkowujemy. Wycinamy
koło, którym na krywamy biszkopt.
Resztę masy barwimy
i przeznaczamy na ozdoby.
Komentarze