Tort czekoladowo- malinowy z orzechami

0 (0 ocen)

Tort mojego wymysłu :) Czekoladowo – malinowy z dodatkiem orzechów. Bardzo smaczny, nie za ciężki, idealnie słodki. Robiłam go dwa razy. Dlatego są dwa rodzaje zdjęć. Za każdym razem był dla kogoś innego, więc niestety nie posiadam zdjęcia środka tortu. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    2/3 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. kakao

    Wkładka orzechowa:
    3 białka
    ½ szkl. cukru
    ¾ łyżki miodu
    150 g. posiekanych orzechów włoskich
    ¾ łyżki mąki pszennej

    Mus malinowy:
    350 g. malin
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki malinowe

    Krem maślano - czekoladowy z orzechami:
    100 g. masła
    90 g. gorzkiej czekolady
    5 łyżek cukru pudru
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Krem śmietanowo – czekoladowy z orzechami:
    125 ml. śmietany 36%
    50 g. masła
    75 g. mlecznej czekolady
    ½ śmietan – fixu
    3 łyżki mleka
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Krem śmietanowo – malinowy:
    125 ml. śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z malin
    ½ śmietan - fixu

    Krem ombre malinowy:
    600 ml. śmietany 36%
    1-2 śmietan - fixy
    2-3 łyżki cukru pudru
    kilka łyżek soku z malin

    Poncz:
    woda+ sok z cytryny

    Dodatkowo:
    dżem malinowy
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo- malinowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Wsypać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 170st.C około 35 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i spuścić na ziemie z około 60 cm. Podnieść i umieścić w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • 2. Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 20-25 minut. Po tym czasie wkładkę wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 220 ml. wody, ostudzić. Maliny zmiksować na puree z cukrem pudrem. Dać do galaretek i dobrze wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wyłożyć na I blat biszkoptu umieszczonego w tortownicy. Schłodzić do całkowitego stężenia.
  • 4. Krem maślano – czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka, ostudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Wlać przestudzoną czekoladę i orzechy, zmiksować. Krem wysmarować na mus malinowy, posypać płatkami migdałowymi i przykryć II blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć ponczem i wysmarować dżemem.
  • 5. Krem śmietanowo – malinowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Wlać sok i zmiksować. Krem wyłożyć na II blat biszkoptu, posypać migdałami i przykryć wkładką orzechową. Wkładkę wysmarować dżemem.
  • 6. Krem śmietanowo – czekoladowy z orzechami: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Czekoladę rozpuścić w maśle i mleku, ostudzić. Wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Wsypać i wmieszać je do kremu. Krem wyłożyć na II biszkopt posmarowany dżemem, posypać płatkami migdałowymi i przykryć ostatnim blatem biszkoptu.
  • Dekorowanie tortu w stylu ombre 7. Krem ombre malinowy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan – fixem na sztywno. Małą ilością kremu wysmarować boki i wierzch tortu. Resztę podzielić na 3 części. Do dwóch dodać sok malinowy w różnych ilościach. Mają powstać 3 różne odcienie kremów. Tort udekorować w stylu Ombre. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Porady

ja dekorowałam w taki sposób: 3 różne kremy przełożyłam do 3 foliowych woreczków, w których zrobiłam mały otwór. Zaczynając od najbardziej różowego kremu wyciskałam go na tort, a następnie spłaszczałam małą łyżeczką do herbaty. Nad najbardziej różowym kremem wyciskałam ten pośredni i znów spłaszczałam go łyżeczką. Na górę wyciskałam biały krem i ponownie spłaszczałam. Tą czynność należy wykonać dookoła tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować