Tort czekoladowo – malinowy

4.5 (150 ocen)

Kolejny urodzinowy tort, nie co inny niż wszystkie. Tym razem zamiast delikatnego biszkoptu, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Do tego delikatny, malinowy krem na bazie serka mascarpone. Świeżości nadają maliny, które wieńczą tort. Goście zadowoleni, tort zjedzony w całości :)

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    200 g mąki pszennej
    260 g brązowego cukru
    4 duże jajka
    200 ml mleka
    170 ml oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    80 g kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Frużelina malinowa:
    500 g malin *
    150 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Krem malinowy:
    500 g serka mascarpone
    frużelina malinowa przygotowana wcześniej
    Polewa malinowa:
    120 g dżemu malinowego bezpestkowego
    1 łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo:
    300 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo – malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką tak, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy i całkowitego połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odcinamy wybrzuszenie ciasta, które powstało podczas pieczenia i kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy na trzy równe blaty.
  • 2. Frużelina malinowa:
    Do rondelka dodajemy maliny, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając do momentu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w jednej łyżce wody, dodajemy do owoców, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Całość przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do sosu malinowego. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Krem malinowy:
    Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy frużelinę malinową i ucieramy na gładką masę.
    Polewa malinowa:
    Dżem przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Polewę chłodzimy w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.
    Wykonanie:
    Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu malinowego. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu i rant wierzchu ( aby polewa malinowa nie spływała). Boki tortu i rant obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym.Na wierzch wylewamy tężejącą polewę malinową. Dekorujemy świeżymi malinami.

Porady

* można użyć świeżych lub mrożonych owoców - ciasto nie wymaga dodatkowego nasączenia - maliny można zastąpić np. wiśniami czy truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować