Tort czekoladowo - malinowy

4.5 (148 ocen)

Bezpieczne i klasyczne, ale również pyszne połączenie smaków. Niemożliwe, aby biszkopt z malinami i z czekoladą nie smakował świetnie ;)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt:

    6 dużych jajek (lub 7 mniejszych)
    3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl + 2 czubate łyżki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem czekoladowy:

    500g serka Mascarpone
    400g Nutelli
    150g dobrej jakości gorzkiej czekolady

    Masa malinowa:

    400ml śmietany 30%
    1,5 opakowania galaretki malinowej
    1,5 szkl świeżych malin
    0,5 szkl cukru pudru

    Dodatkowo:

    świeże maliny i wiórki czekoladowe do dekoracji tortu

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Tort czekoladowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli, małymi porcjami dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką (nie mikserem!). Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 24cm. Wlewamy ciasto do formy, wyrównujemy, wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 40minut w temp. 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy go w formie na podłogę z wysokości pół metra (dzięki temu będzie równy i nie opadnie) i odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 2. Krem czekoladowy: 100g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Miksujemy serek Mascaropne z Nutellą, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Część masy (ok. 1 szkl) odkładamy do dekoracji, do reszty dodajemy pozostałe 50g czekolady, posiekanej na małe kawałki. Mieszamy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania masy malinowej.
  • 3. Masa malinowa: galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i studzimy (uwaga, szybko tężeje!). Maliny miażdżymy widelcem i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier puder i chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę oraz przetarte maliny. Krótko miksujemy całość do połączenia i odstawiamy do lodówki na około 15 - 20 minut, by masa zaczęła lekko tężeć.
  • Przekładanie tortu masami 4. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy i przykrywamy 2 blatem. Na niego wykładamy masę malinową, przykrywamy 3 blatem.
  • Zdobienie tortu 5. Odłożoną wcześniej częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch i boki tortu oraz robimy dowolne dekoracje (np. przy pomocy szprycy). Delikatnie nachylając paterę z tortem, obsypujemy jego boki wiórkami czekoladowymi i układamy na wierzchu maliny. Tort odkładamy do lodówki na co najmniej 12 godz.

Porady

Nakładając masy na blaty biszkoptowe, warto zostawiać ok. 1,5cm miesjca od brzegów, tak aby przy nakładaniu i dociskaniu kolejnych blatów masy nie wypływały po bokach. Śmietana przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona w lodówce, najlepiej przez co najmniej 12 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować