• Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

    Dodane przez: Madija

  • Przepyszny tort kilkusmakowy

  • Składniki

    BISZKOPT:
    - jajka - biszkopt: 5 sztuk
    - mąka tortowa przesiana: 5 łyżeczek
    - cukier: 5 łyżek
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA::
    - śmietana kremówka (30-36%): 330 mililitrów
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna sypka: 2 łyżki
    POLEWA::
    - czekolada mleczna lub gorzka: 100 gramów
    - śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
    - orzechy drobno posiekane: 0.5 szklanki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni na tortowwnicy 28 cm.

    2.

    Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyżeczki żelatyny. Śmietanę ubijć z cukrem aż zgęstnieje, wlać kawę. Zmiksować.

    3.

    Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.

    4.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną wymieszać dokładnie ze śmietaną .

    5.
    tort czekoladowy - krok 5

    Polewa polać wierzch tortu i udekorować orzechami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tort, czekolada, kolacja we dwoje, czekoladowy_konkurs
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Madija

Madija 32

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-11-28T12:34:12+01:00

146 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »