Tort czekoladowo ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy: zółtka, proszek do pieczenia, budyń, mąkę, i kakao. Wykładamy na tortownice 21 cm, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, pieczemy w rozgrzanym piekarniku, 25min w temp 180 stopni.
2.Masa:
Ubijamy na puszystą białą masę w jednej misce żółtka z połową cukru, w drugiej masło z resztą cukry. czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Stopniowo łączymy składniki: do masła dodajemy żółtka z kolei czekoladę, dokładnie mieszamy.
Ananasa kroimy w kostkę.
3.Biszkopt przekrawamy na pół na dwa blaty. Spody poczujemy sokiem z ananasa. Pierwszy blat wkładamy 3/4 masy układamy ananasa i przykrywamy drugim blatem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze