Tort czekoladowo ananasowy

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam gorzką czekoladę dlatego powstał taki tort.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj,
    7 łyżek cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 budyń czekoladowy,
    2 łyżki kakao,
    5 łyżek mąki krupczatki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    Masa:
    200g masła,
    4 żółtka,
    2/3 szkl. cukru
    200 g gorzkiej czekolady,
    1 puszka ananasa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy: zółtka, proszek do pieczenia, budyń, mąkę, i kakao. Wykładamy na tortownice 21 cm, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, pieczemy w rozgrzanym piekarniku, 25min w temp 180 stopni.
  • 2. Masa:
    Ubijamy na puszystą białą masę w jednej misce żółtka z połową cukru, w drugiej masło z resztą cukry. czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Stopniowo łączymy składniki: do masła dodajemy żółtka z kolei czekoladę, dokładnie mieszamy.
    Ananasa kroimy w kostkę.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na pół na dwa blaty. Spody poczujemy sokiem z ananasa. Pierwszy blat wkładamy 3/4 masy układamy ananasa i przykrywamy drugim blatem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować