Tort czekoladowo – ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, mleko i kakao razem zagotować. Do zimnej masy dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć delikatnie łyżką z masą czekoladową. Ciasto wlać do blaszki posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka, ciasto będzie odchodzić od brzegów blaszki. Zimne przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć herbatą i posmarować dżemem.
2.Masa śmietanowo – ajerkoniakowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz alkohol. Zmniejszyć obroty miksera i wlać jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej dodać kakao. Lekko tężejącą, jasną masą przekładać placki, a ciemną rozsmarować po bokach tortu. Udekorować według uznania.
Porady
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, przed krojeniem.
Komentarze