Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Lekki i rozpływający się w ustach! Słodycz tylko dla dorosłych!

  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto czekoladowe:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    ¾ szkl mąki
    ¼ szkl mąki ziemniaczanej
    250g margaryny
    4 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku
    0,5 łyżeczki sody
    Dżem pomarańczowy – może być inny
    Lekko posłodzona herbata z cytryną

    Masa śmietanowo – ajerkoniakowa
    700 ml śmietany 30%
    300 ml ajerkoniaku
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    ¼ szkl gorącej wody
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, mleko i kakao razem zagotować. Do zimnej masy dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć delikatnie łyżką z masą czekoladową. Ciasto wlać do blaszki posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka, ciasto będzie odchodzić od brzegów blaszki. Zimne przekroić na 3 części. Każdą część nasączyć herbatą i posmarować dżemem.
  • 2. Masa śmietanowo – ajerkoniakowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz alkohol. Zmniejszyć obroty miksera i wlać jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej dodać kakao. Lekko tężejącą, jasną masą przekładać placki, a ciemną rozsmarować po bokach tortu. Udekorować według uznania.

Porady

Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, przed krojeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kakao Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować