Tort czekoladowo-agrestowy z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu.Jest przepyszny!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 łyżeczki sody
    1/2łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    100 ml wody

    Krem agrestowy:
    3/4 litra czerwonego agrestu
    1/2 szklanki wody
    3/4szklanki cukru
    700 ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    4 listki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1/2 szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty
    100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni
    Dodatkowo:
    Słoiczek konfitury malinowej
    Maliny do dekoracji
    Róże cukrowe do dekoracji
    Wiórki z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czekoladowo-agrestowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mh9x69 1. Ciasto:
    Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka, ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki.
    Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.
    Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać.
    Piec około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 blaty.
    Najlepiej jest ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu.
  • image-0vmsm96 2. Krem:
    Obrany z ogonków, umyty agrest przesypać do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować aż zacznie się rozpadać i puści sok, przetrzeć jeszcze gorący przez sito, skóry odrzucić.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć dodać do gorącego musu agrestowego, wymieszać, aby się rozpuściła. Schłodzoną galaretkę wstawić na cała noc do lodówki.
    Następnego dnia zmiksować mikserem.
  • image-058k2xa 3. Wtedy też robimy cały krem:
    Śmietanę umieścić z serkiem mascarpone i cukrem w misie miksera zmiksować na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodać galaretkę agrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem.
    Poncz:
    Schłodzony napar z herbaty łączymy z nalewką. Mieszamy.
  • image-23bd64k 4. Złożenie:
    Pierwszy dolny blat ciasta, nasączamy ponczem, smarujemy cienko konfiturą malinową, może być też wiśniowa lub porzeczkowa,
  • image-10mo7w4 5. smarujemy cześcią kremu, przykrywamy drugim blatem i znów czynność powtarzamy,i tak do końca, resztą kremu smarujemy nasączoną górę blatu oraz boki, dowolnie dekorujemy. Chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce.
    Słodkich wypieków!

Porady

Poza sezonem masę agrestową zrobimy z mrożonego agrestu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

4.46 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

To może cię zainteresować