Tort cytrynowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

.Lubię przyrządzać smakowite potrawy dla córki i jej rodziny. Preferujemy dania kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● kostka masła
    ● szkl. cukru
    ● 2 cytryny
    ● szkl. przegotowanej wody
    ● paczka biszkoptów (30 dag)

Tort cytrynowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort cytrynowy bez pieczenia 1. Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy. Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Do szklanki
    wody wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny i mieszamy z 2 łyżeczkami
    cukru. Masło rozcieramy ze skórką cytrynową, dodając po łyżce ubitej masy
    jajecznej (możemy też dodać łyżeczkę ugotowanego jasnego budyniu – krem będzie lżejszy). Następnie wlewamy sok wyciśnięty z drugiej cytryny, dokładnie mieszamy.
  • Tort cytrynowy bez pieczenia 2. Dno tortownicy smarujemy cienką warstwą kremu, układamy pierwszą warstwę biszkoptów (szpary wypełniamy pokruszonymi biszkoptami), zwilżamy wodą z cukrem i cytryną i nakładamy krem.
  • Tort cytrynowy bez pieczenia 3. W taki sam sposób robimy pozostałe warstwy tortu. Wierzch pokrywamy kremem.

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy