Tort cytrynowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy. Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Do szklanki
wody wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny i mieszamy z 2 łyżeczkami
cukru. Masło rozcieramy ze skórką cytrynową, dodając po łyżce ubitej masy
jajecznej (możemy też dodać łyżeczkę ugotowanego jasnego budyniu – krem będzie lżejszy). Następnie wlewamy sok wyciśnięty z drugiej cytryny, dokładnie mieszamy.
2.Dno tortownicy smarujemy cienką warstwą kremu, układamy pierwszą warstwę biszkoptów (szpary wypełniamy pokruszonymi biszkoptami), zwilżamy wodą z cukrem i cytryną i nakładamy krem.
3.W taki sam sposób robimy pozostałe warstwy tortu. Wierzch pokrywamy kremem.
Komentarze