Ten przepyszny tort znika z talerza w mgnieniu oka. Rozpływający się w ustach krem cytrynowy z mięciutkim biszkoptem, pozostaje w naszej pamięci przez dłuższy okres czasu. Delektujemy się tym deserem.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- jaja: 5 sztuk
- cukier (niepełna szklanka): 1 szklanka
- cukier waniliowy: 1 sztuka
- mąka tortowa do ciasta: 0.5 szklanki
- mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- dżem (do smarowania płatów tortu): 1 sztuka
- czarna herbata zapażona (służy do nasączenia blatów tortu): 0.5 szklanki
- sok cytrynowy (lub wódka (służy do nasączenia razem z czarną herbatą)): 1 sztuka
Tort cytrynowy babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: 5 całych jaj ubijać z 1 szkl.cukru i 1 cukrem waniliowym 5 minut na parze,a potem odstawić i ubijać robotem do białości.Do tego dodawać stopniowo 0,5 szkl. mąki tortowej i pół szkl. mąki ziemniaczanej.Na końcu dodać 1,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia.Do wysmarowanej tortownicy wlać przygotowane ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C około 40 minut.Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić na 3 części. Skórkę górnego płatu biszkoptu należy ściąć tak by pozostał on płaski. To co ścieliśmy kruszymy i pozostawiamy, bo przyda się do oprószenia brzegów posmarowanego kremem tortu wraz z rodzynkami i posiekanymi na drobno orzechami.
PONCZ: Płaty ciasta nasączamy zaparzoną czarną herbatą(0,5 szkl.) wymieszaną z sokiem z jednej cytryny lub wódką.Robimy to w ten sposób,że zaczynamy łyżeczką nalewać przygotowany poncz od brzegów aż do środka.
KREM:0,5 litra mleka zagotować. Osobno 2 jaja ubijać z 1 szkl.cukru do białości, do tego dodać 2 czubate łyżeczki mąki.Całość połączyć z gotującym się mlekiem i na małym ogniu stale mieszając ugotować z tego budyń. Ostudzić.
Robotem rozetrzeć 1 kostkę masła i do tego stopniowo ciągle mieszając dodawać budyń.Do powstałego kremu powoli wlewać sok z 1 cytryny i otartą skórkę z cytryny(całość delikatnie wymieszać).
TORT:
Dolny nasączony ponczem płat smarujemy dowolnym dżemem, pozostałe 2 uprzednio też nasączone ponczem -smarujemy kremem. Składamy tort:1 warstwa:Plat biszkoptu z dżemem na to 2 warstwa z kremem ,na to3 warstwa też z kremem. Także kremem posmarować boki tortu. Oprószyć je pokruszonym ściętym płatem biszkoptu z rodzynkami i orzechami. Wierzch tortu dowolnie udekorować.Na załączonym zdjęciu - wersja wigilijna.SMACZNEGO!
Komentarze