Tort cytrynowy babci Krysi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten przepyszny tort znika z talerza w mgnieniu oka. Rozpływający się w ustach krem cytrynowy z mięciutkim biszkoptem, pozostaje w naszej pamięci przez dłuższy okres czasu. Delektujemy się tym deserem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 5 sztuk
    - cukier (niepełna szklanka): 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - mąka tortowa do ciasta: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - dżem (do smarowania płatów tortu): 1 sztuka
    - czarna herbata zapażona (służy do nasączenia blatów tortu): 0.5 szklanki
    - sok cytrynowy (lub wódka (służy do nasączenia razem z czarną herbatą)): 1 sztuka

    - mleko ((do kremu)): 0.5 litra
    - jaja ((do kremu)): 2 sztuki
    - mąka pszenna ((do kremu)): 2 łyżeczki
    - masło ((do kremu)): 1 sztuka
    - sok z cytyny ((do kremu)): 1 sztuka
    - skrórka z cytryny ((do kremu)): 1 sztuka

    - rodzynki, pokruszone orzechy ((do obsypania boków i wierzchu tortu pokrytego kremem)): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy Sok

Tort cytrynowy babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort cytrynowy babci Krysi 1. CIASTO: 5 całych jaj ubijać z 1 szkl.cukru i 1 cukrem waniliowym 5 minut na parze,a potem odstawić i ubijać robotem do białości.Do tego dodawać stopniowo 0,5 szkl. mąki tortowej i pół szkl. mąki ziemniaczanej.Na końcu dodać 1,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia.Do wysmarowanej tortownicy wlać przygotowane ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C około 40 minut.Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić na 3 części. Skórkę górnego płatu biszkoptu należy ściąć tak by pozostał on płaski. To co ścieliśmy kruszymy i pozostawiamy, bo przyda się do oprószenia brzegów posmarowanego kremem tortu wraz z rodzynkami i posiekanymi na drobno orzechami.

    PONCZ: Płaty ciasta nasączamy zaparzoną czarną herbatą(0,5 szkl.) wymieszaną z sokiem z jednej cytryny lub wódką.Robimy to w ten sposób,że zaczynamy łyżeczką nalewać przygotowany poncz od brzegów aż do środka.

    KREM:0,5 litra mleka zagotować. Osobno 2 jaja ubijać z 1 szkl.cukru do białości, do tego dodać 2 czubate łyżeczki mąki.Całość połączyć z gotującym się mlekiem i na małym ogniu stale mieszając ugotować z tego budyń. Ostudzić.
    Robotem rozetrzeć 1 kostkę masła i do tego stopniowo ciągle mieszając dodawać budyń.Do powstałego kremu powoli wlewać sok z 1 cytryny i otartą skórkę z cytryny(całość delikatnie wymieszać).

    TORT:
    Dolny nasączony ponczem płat smarujemy dowolnym dżemem, pozostałe 2 uprzednio też nasączone ponczem -smarujemy kremem. Składamy tort:1 warstwa:Plat biszkoptu z dżemem na to 2 warstwa z kremem ,na to3 warstwa też z kremem. Także kremem posmarować boki tortu. Oprószyć je pokruszonym ściętym płatem biszkoptu z rodzynkami i orzechami. Wierzch tortu dowolnie udekorować.Na załączonym zdjęciu - wersja wigilijna.SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować