Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubij z wrzątkiem. Gdy masa zrobi się jasna, cały czas ubijając, dodawaj porcjami cukier i cukier wanilinowy, oba rodzaje mąki oraz proszek. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką. Wlej ciasto , piecz 30 minut w temp. 180 stopni C . Gdy ostygnie, wyjmij z formy. Przekrój na 3 krążki.
2.Krem: proszek budyniowy rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Dolej rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Gdy przestygnie zmiksuj go z masłem, dodaj kilka kropel olejku cytrynowego i sok z cytryny.
3.Krążki ciasta przełóż kremem budyniowym. Udekoruj według uznania.
Komentarze