Tort cytrynowy

0 (0 ocen)

Zrobiłam go na 17- tą rocznicę ślubu rodziców.

Składniki:

  • ciasto:
    2/3 szkl. mąki tortowej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    cukier wanilinowy
    1 op. proszku do pieczenia
    2 łyżki wrzątku
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    krem:
    1/2 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    2/3 szkl. cukru
    1 szkl. masła
    olejek cytrynowy
    sok z połowy cytryny

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubij z wrzątkiem. Gdy masa zrobi się jasna, cały czas ubijając, dodawaj porcjami cukier i cukier wanilinowy, oba rodzaje mąki oraz proszek. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką. Wlej ciasto , piecz 30 minut w temp. 180 stopni C . Gdy ostygnie, wyjmij z formy. Przekrój na 3 krążki.
  • 2. Krem: proszek budyniowy rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Dolej rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Gdy przestygnie zmiksuj go z masłem, dodaj kilka kropel olejku cytrynowego i sok z cytryny.
  • 3. Krążki ciasta przełóż kremem budyniowym. Udekoruj według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy