Tort cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 2 min

Pyszny tort idealny na dziecka urodziny

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto ( robić z 1,5 porcji )
    - 35 dag mąki pszennej
    - 35 dag margaryny
    - 35 dag cukru
    - 6 jajek
    - cukier waniliowy
    - skórka starta z cytryny
    - sok z cytryny
    - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Masa kremowa
    - 1/2 l mleka
    - cukier waniliowy
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kostka margaryny
    - 1 1/2 łyżki mąki pszennej
    - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatki
    - gotowa masa cukrowa niebieska
    - gotowa masa cukrowa zielona
    - figurki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem dodać żółtka cukier waniliowy.
    Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia skórkę cytrynowa i sok z cytryny, roztopioną margarynę i wymieszać.

    Ciasto rozlać do dwóch rozmiarów tortownicy
    ( u mnie były 20 cm i 26cm)
    Piec w temperaturze 180 przez 30-40 minut

    Po upieczeniu przeciąć na 2 części

  • 2. Masa:
    Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować.
    Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę.
    Mąkę ziemniaczana i pszenna rozpuścić w 1/2 szklanki mleka wlać do gorącej masy.
    Masę zagotować i gorącą jeszcze przełożyć placki
  • 3. Przełożenie ciasta
    Większy blat ciasta posmarować masą przykryć drugim odstawić do zastygnięcia masy. To samo zrobić z mniejszymi blatami ciasta.

    Gdy masy zastygną położyć mniejszy blat ciasta na duży.Następnie gotowa masa cukrowa niebieska obłożyć tort zrobić dekoracje z zielonej masy rozłożyć figurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować