Tort cytrynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pyszny i orzeźwiający. To ulubiony deser moich 11-letnich bliźniaków i męża.

Składniki:

  • Ciasto: 18 dag mąki krupczatki
    ● 18 dag cukru
    ● 6 jajek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szczypta soli. Krem: 1/2 kostki masła
    ● szkl. cukru
    ● sok z cytryny
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 2-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru
    ● sok z 1/2 cytryny.
    Oraz: wiórki kokosowe

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oprószamy solą i ubijamy na pianę. Miksując,
    dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę i proszek,
    delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 minut w natłuszczonej
    tortownicy o śr. 24 cm w temp. 180 °C. Studzimy
    i przekrawamy w poprzek na pół.
  • 2. Gotujemy 2 szklanki
    wody, dodajemy cukier,
    masło i sok z cytryny.
    Wlewamy mąkę wymieszaną
    z mlekiem. Chwilę
    gotujemy. Gorącą masą
    przekładamy ciasto.
  • 3. Z podanych składników
    ucieramy lukier
    i polewamy tort. Posypujemy
    wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy