Tort cytrynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję i piekę dla rodziny i znajomych.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemn.
    Krem: 2 szkl. mleka
    ● sok z 4-5 cytryn
    ● skórka z 4 cytryn
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 5 łyżek mąki ziemn.
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 35 dag masła
    ● 4 jajka
    Oraz: orzechy i plastry cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki. Miksujemy na małych obrotach. Wkładamy do tortownicy (śr. 20-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 160 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, resztę miksujemy z mąkami, jajkami i skórką, wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z sokiem.
  • 3. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Schładzamy. Biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Przekładamy kremem. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować