Tort cynamonowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Cynamon kojarzy się z zimą, dlatego ten tort piekę o tej porze roku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szkl. mąki tortowej + 2 płaskie łyżki
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. mleka
    ● 18 dag margaryny
    ● 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
    ● 3 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki sody
    ● 1 szkl. powideł śliwkowych + 2 łyżki
    Krem:
    ● 300 ml mleka
    ● 25 dag margaryny
    ● op. budyniu śmietankowego
    ● 5 łyżek cukru
    ● 2 łyżeczki cukru wanil.
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 20 ml rumu
    Oraz:
    ● słoik dżemu morelowego
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę miksujemy z powidłami, dodajemy jajka i cukier. Mieszając, wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z sodą. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 160 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Krem: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy do wrzącego mleka i mieszając, gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu, a następnie wlewamy sok z cytryny i rum. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Dwa placki smarujemy dżemem, a następnie masą budyniową. Układamy jeden na drugim. Przykrywamy 3. plackiem, smarujemy dżemem. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować