Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto: masło miksujemy z powidłami, dodajemy, po jednym, całe jajka, cukier puder i, cały czas miksując, małymi partiami, mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 40 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumleni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy krem: białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, porcjami, ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity I puszysty, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania.
Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, 3 smarujemy kremem, krążek wierzchni grubą warstwą dżemu, wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką I ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze