Tort cynamonowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Małe coś dla smakoszy tortów

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fotka 1. Składniki:
    2 szklanki + 2 płaskie łyzki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    szklanka pełnego mleka
    3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych
    kostka (25 dag) masła
    4 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    kieliszek koniaku lub winiaku
    dżem morelowy
    tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
    łyżka śmietanki
    tłuszcz do wysmarowania formy
    tarta bułka do posypania formy

    Sposób przygotowania:
    Przygotowujemy ciasto: masło miksujemy z powidłami, dodajemy, po jednym, całe jajka, cukier puder i, cały czas miksując, małymi partiami, mleko. Do jednolitej ma­sy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekłada­my do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wsta­wiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 40 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumleni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy krem: białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło uciera­my na puch, dodajemy, cały czas ucierając, porcjami, ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity I puszysty, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania.

    Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, 3 smarujemy kremem, krążek wierzchni grubą warstwą dżemu, wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką I ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować