Tort cynamonowo pomarańczowy

0 (0 ocen)

Smakuje cudownie, rozpływa się przyjemnie w ustach, a o to właśnie w tortach chodzi;) Cynamon uspokaja a pomarańcza pobudza.

Składniki:

  • biszkopt
    8 jajek w temp. pokojowej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem
    400 g mascarpone
    400 ml śmietanki 30 %
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

    dodatki
    1 słoiczek dżemu pomarańczowego
    sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
    boki: 100 g mascarpone+ 100 ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cynamonowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nagrzać piekarnik do 170 stopni
    zrobić biszkopt: ubić białka na sztywną pianę, dodać partiami cukier i ciągle ubijać tak długo aż piana będzie lśniąca i sztywna
    dodawać po 1 żółtku i dokładnie ubić
    na końcu dodać przesiane mąki, również partiami i bardzo powoli mieszać drewnianą łyżką napowietrzając masę
    piec przez ok 35 minut, po czym wyjąć po paru minutach z piekarnika i zrzucić tortownicę na blat- ostudzić
  • 2. zimny biszkopt przekroić na 3 części
    do miski włożyć mascarpone, śmietankę, cukier i cynamon- zmiksować na gładki krem- ok 1-2 minuty
    pierwszy blat ciasta nasączyć częścią soku z pomarańczy, posmarować dżemem i na to położyć krem
    przykryć drugim blatem i zrobić to samo
    ostatni blat nasączyć resztą soku i położyć pozostały krem
    boki posmarować zmiksowanymi przez minutę: mascarpone, śmietanką i cukrem
    tort trzymać w lodówce

Porady

Do biszkoptu można dodać łyżeczkę cynamonu, a do nasączenia likier pomarańczowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować