Tort cynamonowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nagrzać piekarnik do 170 stopni
zrobić biszkopt: ubić białka na sztywną pianę, dodać partiami cukier i ciągle ubijać tak długo aż piana będzie lśniąca i sztywna
dodawać po 1 żółtku i dokładnie ubić
na końcu dodać przesiane mąki, również partiami i bardzo powoli mieszać drewnianą łyżką napowietrzając masę
piec przez ok 35 minut, po czym wyjąć po paru minutach z piekarnika i zrzucić tortownicę na blat- ostudzić
2.zimny biszkopt przekroić na 3 części
do miski włożyć mascarpone, śmietankę, cukier i cynamon- zmiksować na gładki krem- ok 1-2 minuty
pierwszy blat ciasta nasączyć częścią soku z pomarańczy, posmarować dżemem i na to położyć krem
przykryć drugim blatem i zrobić to samo
ostatni blat nasączyć resztą soku i położyć pozostały krem
boki posmarować zmiksowanymi przez minutę: mascarpone, śmietanką i cukrem
tort trzymać w lodówce
Porady
Do biszkoptu można dodać łyżeczkę cynamonu, a do nasączenia likier pomarańczowy.
Komentarze