Tort „CON AMORE”

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

To prawdziwy rarytas. Zachwyca swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem. Inspirowany włoskim Tiramisu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier puder (Cukru pudru powinno być tyle ile ważą jajka.): 400 gramów
    - mąka pszenna (Tyle ile ważą jajka): 400 gramów
    - Zapach (rumowy, waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy) (Kilka kropel różnych zapachów.): 0.5 mililitra
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - jaja (Do kremu): 3 sztuki
    - cukier wanilinowy (Cukier wanilinowy 8g): 3 sztuki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - Śmietana tortowa 36%: 0.5 szklanki
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - alkohol (spirytus, koniak, amaretto, wiśniówka (do wyboru)): 100 mililitrów
    - wiśnie z kompotu/nalewki: 0.5 litra
    - czekolada gorzka (Dobrej jakości, do polewy.): 1 sztuka
    - owoce (Do udekorowania, truskawki, wiśnie...): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu

Tort „con amore” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę.
  • 2. Dodać po kilka kropel różnych zapachów (rumowy, waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy).
  • 3. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej tartą bułką.
  • 4. Piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut (pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem biszkopt, patyczek powinien być suchy).
  • 5. Przygotowanie kremu:
    Dzień wcześniej odsączone wiśnie z kompotu zalewamy wiśniówką i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Na parze ucieramy jajka z cukrem wanilinowym (z 2 opakowań) na gęstą masę, można dodać szczyptę soli. Do utartych jajek dodajemy małymi porcjami – cały czas miksując – serki mascarpone, nie należy się przy tym spieszyć.
  • 6. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody (1/3 szklanki) z dodatkiem łyżeczki żelatyny, schłodzoną galaretkę dodać do masy jajeczno-cukrowo-serowej i dokładnie wymieszać.
  • 7. Śmietankę (0,5 szklanki) ubić na sztywno z 0,5 opakowania śmietanfiksu dodając kilka kropli soku cytrynowego i pozostały cukier wanilinowy (jedno opakowanie), ubitą śmietankę wymieszać z masą serową, dodać alkohol do smaku.
  • 8. Upieczony biszkopt (najlepiej dzień wcześniej) przekroić na 3 części, w tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć ponczem – zrobionym na bazie szklanki mocnej kawy (może być instant) i alkoholu (jeśli z amaretto to nie dosładzać). Nałożyć pierwszą warstwę kremu, ułożyć na nim wiśnie.
  • 9. Nałożyć drugi blat, nasączyć ponczem, nałożyć drugą warstwę kremu, ułożyć na nim wiśnie, przykryć trzecim blatem, nasączyć ponczem i nałożyć trzecią warstwę kremu, całość szczelnie zawinąć i włożyć do lodówki na 24 godziny po czym wyjąć z tortownicy.
  • 10. Boki posmarować kremem, przybrać owocami (wiśnie, truskawki itp.).
    Polać tort roztopioną, dobrej jakości gorzką czekoladą.
    Podawać schłodzony z kieliszkiem szampana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Mąka pszenna Serek Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować