Tort „con amore” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę.
2.Dodać po kilka kropel różnych zapachów (rumowy, waniliowy, pomarańczowy, cytrynowy).
3.Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej tartą bułką.
4.Piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut (pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem biszkopt, patyczek powinien być suchy).
5.Przygotowanie kremu:
Dzień wcześniej odsączone wiśnie z kompotu zalewamy wiśniówką i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Na parze ucieramy jajka z cukrem wanilinowym (z 2 opakowań) na gęstą masę, można dodać szczyptę soli. Do utartych jajek dodajemy małymi porcjami – cały czas miksując – serki mascarpone, nie należy się przy tym spieszyć.
6.Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody (1/3 szklanki) z dodatkiem łyżeczki żelatyny, schłodzoną galaretkę dodać do masy jajeczno-cukrowo-serowej i dokładnie wymieszać.
7.Śmietankę (0,5 szklanki) ubić na sztywno z 0,5 opakowania śmietanfiksu dodając kilka kropli soku cytrynowego i pozostały cukier wanilinowy (jedno opakowanie), ubitą śmietankę wymieszać z masą serową, dodać alkohol do smaku.
8.Upieczony biszkopt (najlepiej dzień wcześniej) przekroić na 3 części, w tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć ponczem – zrobionym na bazie szklanki mocnej kawy (może być instant) i alkoholu (jeśli z amaretto to nie dosładzać). Nałożyć pierwszą warstwę kremu, ułożyć na nim wiśnie.
9.Nałożyć drugi blat, nasączyć ponczem, nałożyć drugą warstwę kremu, ułożyć na nim wiśnie, przykryć trzecim blatem, nasączyć ponczem i nałożyć trzecią warstwę kremu, całość szczelnie zawinąć i włożyć do lodówki na 24 godziny po czym wyjąć z tortownicy.
10.Boki posmarować kremem, przybrać owocami (wiśnie, truskawki itp.).
Polać tort roztopioną, dobrej jakości gorzką czekoladą.
Podawać schłodzony z kieliszkiem szampana.
Komentarze