1.Biszkopt czekoladowy:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzepać z cukrem z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru. Utarte żółtka połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Odstawić do wystygnięcia.
2.Poncz:
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać wódkę. Wymieszać.
3.Krem:
W dużym garnku żółtka utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować i powoli dodawać do żółtek. Następnie podgrzewać na średnim ogniu nadal utrzepując, aż masa zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować). Zestawić z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kostek. Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.
4.Przełożenie:
Biszkopt przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ¼ kremu, pokruszyć część chałwy. Przykryć biszkoptem itd. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można obsypać chałwą lub gorzkim kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).
Komentarze