Tort chałwowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Fantastyczny tort, który upiekłam na 21 urodziny mojej córki.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    jaja 6
    cukier 18 dag
    mąka pszenna 8 dag
    mąka ziemniaczana 6 dag
    kakao 6 dag
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Poncz:
    woda 80 ml
    cukier 6 dag
    cukier waniliowy 1
    wódka 30 ml
    Krem:
    żółtka 4
    cukier 6 dag
    cukier waniliowy 1
    mleko 3,2% 150 ml
    biała czekolada 3 tabliczki
    śmietanka UHT 30% 450 ml
    chałwa kakaowa 250 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu czekoladowego do tortu. 1. Biszkopt czekoladowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzepać z cukrem z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru. Utarte żółtka połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotowanie ponczu do tortu. 2. Poncz:
    Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać wódkę. Wymieszać.
  • Dodanie ubitej śmietany do masy z czekoladą. 3. Krem:
    W dużym garnku żółtka utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować i powoli dodawać do żółtek. Następnie podgrzewać na średnim ogniu nadal utrzepując, aż masa zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować). Zestawić z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kostek. Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.
  • Przekładanie tortu kremem i chałwą. 4. Przełożenie:
    Biszkopt przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ¼ kremu, pokruszyć część chałwy. Przykryć biszkoptem itd. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można obsypać chałwą lub gorzkim kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować