1.Do białek wlać wodę i ubić, potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubić. Stopniowo przesiewać mąki z proszkiem do jajek, i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej i lekko wymieszać.Przelać do tortownicy, posmarowanej tylko na dnie.25x25.
Piec ok.20 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na 3 placki..
2.Ugotować budyń. Odstawić z pieca i do gorącego wkruszyć chałwę. Wymieszać i schłodzić. Masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu.
Pierwszy blat biszkoptu, nasączyć posłodzoną kawą.
Posmarować jakimś dżemem.
Wyłożyć połowę kremu.Posypać posiekana białą czekoladą.
Przykryć następnym krążkiem biszkoptowym.
Nasączyć, posmarować resztą kremu.
Tutaj posypać ciemną posiekana czekoladą.
Przykryć ostatnim krążkiem.
3.Zmiksować i posmarować cały tort.
Czekoladę rozpuścić z margaryną na parze.Ostudzić do letniego i polać tort, "za nitką".
Można było odłożyć trochę kremu chałwowego i zrobić rozetki.
Ja ułożyłam, pokrojone Ptasie mleczko-czekoladowe.
Komentarze