Tort chałwowy

0 (0 ocen)

Taki tort upiekłam w święta dla mojego kochanego taty z okazji 54 urodzin.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki

    Masa:
    4 op budyniu śmietankowego z cukrem
    500 ml mleka
    500 g margaryny
    300 g chałwy

    1/2 op biszkoptów okrągłych

    100 ml mocnej zaparzonej kawy

    100 g gorzkiej czekolady
    wiśnie dekoracyjne

    tortownica o śr.28cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort chałwowy

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek
  • 2. Z białek z odrobiną soli ubij sztywną pianę. Cały czas miksując dodaj cukier, oraz po 1 żółtku. Do masy dodaj mąkę i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką
  • 3. Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piecz ok 40 min w 180st
  • 4. Masa:
    Budynie ugotuj w mleku. Ostudź
  • 5. Margarynę ucieraj aż stanie się jasna , cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.
  • 6. Gdy budyń całkowicie się "wkręci" w margarynę dodawaj stopniowo pokruszoną chałwę
  • 7. Biszkopt przetnij na pół
  • 8. Biszkopt jak i biszkopty nasącz kawą
  • 9. Na 1/2 biszkoptu wyłóż część masy, na to biszkopty, część masy oraz biszkopt.
  • 10. Wierzch i boki biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego i zrób rozetki dookoła toru.
  • 11. Na rozetkach ułóż wiśnie
  • 12. Na papierze narysuj dowolny wzór do dekoracji tortu. Naszykuj papier do pieczenia bądź folię ( jak na dokumenty)
  • 13. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do rękawa z cieniutką końcówką
  • 14. Szablon połóż pod papier i odrysuj wzór kilkakrotnie. Ozdoby odłóż na bok na ok 2 godz
  • 15. Po tym czasie delikatnie podważ nożem i nałóż na boki tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować