Tort chałwowo-wiśniowy z posypką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała,
przez około 10 minut.
Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (26cm).
Piec przez około 30-35 minut (w moim piekarniku elektrycznym wystarczyło 25 minut).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut),
a następnie wyjąć biszkopt z formy. Kolejne dwa biszkopty upiekłam tak samo.
2.MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączy z zalewy, przełożyć spowrotem do słoika i zalać likierem Cherry Brandy
Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odsączone wiśnie z likieru wmieszać w konfiturę wiśniową.
Likier pozostawić do nasączenia biszkoptu.
3.MASA CHAŁWOWA: Kasię lub masło zmiksować mikserem do białości
i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
4.PRZEKŁADANIE:
Pierwszy biszkopt nasączamy najpierw
pozostałym likierem cherry, smarujemy połową
masy wiśniowej, następnie wykładamy 1/3 kremu chałwowego.
Nakładamy drugi nasączony likierem biszkopt,
smarujemy resztą masy wiśniowej, smarujemy kremem chałwowym.
Wierzch i boki smarujemy masą chałwową. Wierzch obsypujemy
startą gorzką czekoladą a boki kolorową posypką.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze