Tort chałwowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Krem chałwowy:
    500 ml śmietany 30%
    1 fix do śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    150g chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    300 g konfitury wiśniowej
    30 g posypki karmelowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort chałwowy

Tort chałwowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy po łyżce cukru. Gdy piana jest biała i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Mąkę pszenną, ziemniaczana i kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy ponownie do uchylonego piekarnika aby biszkopt ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty.



  • 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy. Na górze układamy kleks z konfitury, wierzch obsypujemy posypką karmelową. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować