Tort chałwowo- orzechowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Czasem z chęci zrobienia czegoś po prostu, Wychodzi coś niesamowitego i pięknego!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Tort chałwowo- orzechowy
    Masa cukrowa:
    1 łyżeczka żelatyny
    1łyżeczka glikozy
    8 łyżek cukru pudru
    skrobia ziemniaczana do podsypania

    Praliny truflowe:
    150g gorzkiej czekolady
    150g czekolady truflowej
    200 ml śmietany kremówki 30%
    100g masła
    10g miodu (ok 1 łyżeczki)
    2 łyżeczki żelatyny
    kilka łyżek kakao
    70g gorzkiej czekolady do obtoczenia pralin

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki maki tortowej
    2 łyżki wody łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    100g masła
    10 łyżeczek mleka
    150g cukru pudru
    150g zmielonych orzechów

    Masa chałwowa:
    30g chałwy waniliowej
    2 opakowania budyniu waniliowego
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort chałwowo- orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA CUKROWA: Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. na jedną róże ok 5-6 krążków. pozostawić do wyschnięcia.
    TRUFLE: Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miski. Śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać miód. Zdjąć z ognia, dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wrzącej wody. Ostudzić. Dodać masło i Brendy dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Formować małe kulki, które obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie a następnie w kakale. Możemy do trufli dodać ozdoby z masy cukrowej, przyklejając je czekoladą.
    BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i wodę. Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Porcjami dodawać do masy jajeczno-cukrowej. Dokładnie wymieszać ciasto. Wlać do dużej okrągłej tortownicy. Piecz 40 min w 180 C. ostudzić i przekroić na 3 części.
    MASA ORZECHOWA: Zagotować mleko z cukrem. Gorącym mlekiem zalać orzechy wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce zimnej masy orzechowej. Do podniesienia smaku można dodać kieliszek spirytusu lub rumu.
    MASA CHAŁWOWA: Budyń ugotować zgodnie z przepisem. Margarynę utrzeć z chałwą dodać budyń. Masę podzielić na 2 części. Jedną do przełożenia biszkoptu, drugą do obłożenia tortu można dodać barwnik spożywczy.
    SKŁADAMY TORT: Biszkopt, masa orzechowa, biszkopt, masa chałwowa, biszkopt. Całość masą chałwową. Praliny i róże cukrowe układamy w różny sposób.

Porady

Pamiętajmy, żeby zacząć tort od ozdób, masy cukrowej, trufli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować