Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

4.5 (152 ocen)

Tort zrobiłam na imieniny męża. Prezentował się bardzo wykwintnie a goście go zachwalali. Nie zostawili nawet okruszka;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    1/2 szklanki mąki tortowej,
    3/4 szklanki cukru,
    szczypta soli,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao.

    Krem czekoladowy:
    5 jajek,
    100g gorzkiej czekolady,
    2 łyżku cukru,
    łyżka kakao,
    250g masła lub margaryny.

    Krem chałwowy:
    300g chałwy,
    1/2 szklanki mleka,
    4 żółtka,
    cukier waniliowy,
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    350g masła lub margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
  • 2. Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej.
  • 3. W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
  • 4. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym. Tort przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować