TORT CAPPUCCINO ZAMKNIĘTY W WAFLACH

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort idealny na różne okazje. Tort bardzo pyszny,rodzinie zasmakował.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -3 jajka
    -1 łyżka octu
    -1/2 szklanki cukru
    -1/4 szklanki mąki
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -1 łyżka oleju

    3 blaty waflowe-okrągłe-30 cm.

    biszkopt migdałowy:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -50 g. migdałów mielonych
    -50 g. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    parę łyżek powideł śliwkowych

    krem cappuccino:
    -1/2 szklanki sypkiego cappuccino (tutaj waniliowego)
    -1/2 szklanki mleka
    -1 śnieżka
    -1/2 op. żelatyny-25 g.
    -1/2 szklanki wody
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 jogurt grecki-400 g.

    dekoracja czekoladowa:
    -1/2 czekolady gorzkiej
    -2 łyżki śmietanki 30 %
    -1 łyżeczka masła
    -rożek papierowy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort cappuccino zamknięty w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wafel 1. Na spód tortownicy 30 cm włożyć 1 wafla.
  • biszkopt przed pieczeniem 2. biszkopt biały-Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać po trochu żółtek i zmiksować. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wmieszać, tak samo i olej.Wylać na wafla w blaszce.
  • biszkopt po upieczeniu 3. Piec ok. 15 min.w 175*. Po upieczeniu, wyjąć z tortownicy i ostudzić.
  • surowy orzechowy 4. biszkopt migdałowy- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem, jak również wkręcić migdały.Wylać na wafel w takiej samej tortownicy.Piec tak samo jak poprzedni
  • warstwa powideł 5. Włożyć z powrotem do tortownicy biały biszkopt.(wafel na spodzie). Posmarować powidłami.
  • wafel na powidłach 6. Przykryć 3 waflem i lekko przycisnąć.
  • warstwa kremu 7. krem cappuccino-Mleko zagotować i rozpuścić w nim kawę. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Schłodzoną kawę i śmietankę ubić z pudrem, potem ze śnieżką.
    Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.Wylać do tortownicy.
  • biszkopt orzechowy, odwrócony 8. Przykryć biszkoptem migdałowym, lecz go obracając, dołem w górę. Tak że wafel jest na górze. Całość schłodzić.
  • przygotowanie do malowania wzoru 9. Można namalować sobie, mazakiem wzór na papierze albo poświęcić 1 wafel.(będzie do wyrzucenia)
    Przygotować rożek z papieru.
  • namalowany wzór na torcie 10. Czekoladę roztopić nad parą, wraz ze śmietanką i masłem.Przelać do rożka, obciąć końcówkę. Namalować wzór na waflu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 16.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=232

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować