Tort cappuccino zamknięty w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód tortownicy 30 cm włożyć 1 wafla.
2.biszkopt biały-Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać po trochu żółtek i zmiksować. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wmieszać, tak samo i olej.Wylać na wafla w blaszce.
3.Piec ok. 15 min.w 175*. Po upieczeniu, wyjąć z tortownicy i ostudzić.
4.biszkopt migdałowy- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem, jak również wkręcić migdały.Wylać na wafel w takiej samej tortownicy.Piec tak samo jak poprzedni
5.Włożyć z powrotem do tortownicy biały biszkopt.(wafel na spodzie). Posmarować powidłami.
6.Przykryć 3 waflem i lekko przycisnąć.
7.krem cappuccino-Mleko zagotować i rozpuścić w nim kawę. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
Schłodzoną kawę i śmietankę ubić z pudrem, potem ze śnieżką.
Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.Wylać do tortownicy.
8.Przykryć biszkoptem migdałowym, lecz go obracając, dołem w górę. Tak że wafel jest na górze. Całość schłodzić.
9.Można namalować sobie, mazakiem wzór na papierze albo poświęcić 1 wafel.(będzie do wyrzucenia)
Przygotować rożek z papieru.
10.Czekoladę roztopić nad parą, wraz ze śmietanką i masłem.Przelać do rożka, obciąć końcówkę. Namalować wzór na waflu.
Komentarze