Tort cappuccino

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kakaowy biszkopt, kokosowe ciasto i masa cappuccino z białą czekoladą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 24cm:


    Na ciemny biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao

    Na ciasto kokosowe:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    120g wiórek kokosowych

    Na masę cappuccino:
    500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
    210g białej czekolady
    4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g)

    Do nasączenia:
    pół szklanki wystudzonego cappuccino
    3 łyżki likieru kawowego

    Dodatkowo:
    starta czekolada, prażone migdały lub wiórki kokosowe, bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy Cappuccino

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 2 blaty.


    Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boki natłuszczamy, całość obsypujemy bułą tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

    Masa cappuccino: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy lekko ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników.

    Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania, u mnie boki obsypane były startą, gorzką czekoladą. Tort schładzamy kilka godzin.

Porady

W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować