Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ( na bardzo wolnych obrotach miksera). Na końcu dodać olej ciągle ubijając.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 170 - 180ºC około 30 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Całkowicie wystudzić.
2. Zrobić masę cappuccino:
Zagotować wodę i rozpuścić w nim cappuccino. Ostudzić. Do upitej śmietany 36 % dodać śnieżki wraz z cukrem pudrem i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklance gorącej wody. Ostudzić i dodać do masy.
Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
3. Zrobić dekoracje:
Wysyp wiórki kokosowe na patelnię z dwiema łyżkami masła i praż go na średnim ogniu, często mieszając, dopóki wiórki nie nabiorą złotobrązowej barwy.
Komentarze