Tort Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz ten tort zrobiłam na urodziny bratanicy. Wszystkim smakował.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    2-3 łyżki oleju

    Krem :

    4 żółtka
    170 g drobnego cukru do wypieków
    500 g sera mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    100 ml wody
    3 łyżki wódki
    300 ml śmietany kremówki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :


    -Białka oddzielic od żółtek. Do białek dodac cukier waniliowy oraz stopniowo cukier zwykły i ubijć na sztywną pianę.
    -Do białek dodac żółtka, mąkę (obydwa rodzaje), olej i wszystko mieszac łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
    -Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie) i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekc około 30-35 minut (najlepiej wbić patyczek do środka).


    Krem :



    Ubić żółtka z cukrem . Wymieszać z serem mascarpone.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać wódkę.
    Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
    Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone.
    Dekoracja może byc dowolna

Porady

Dekoracja może byc dowolna .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować