Tort brzoskwiniowy na milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki przesiać i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia. Odłożyć na bok. Żółta oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku. Na koniec partiami dosypywać mąkę i mieszać ją drewnianą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 min w 180 st. Wstępnie ostudzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć z formy, ściąć „górkę” i pokruszyć ją. Biszkopt i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
2.Masa:
Pierwszy dzień:
Do garnka z grubszym dnem przelać śmietanę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki batoniki. Postawić na ogień i rozpuścić batonik ogrzewając śmietankę ale nie dopuścić do wrzenia.
3.Gdy zostaną jakieś nie rozpuszczone kawałki batoników przelać śmietanę przez sito. Ostudzić. Przykryć folią ( przyłożyć ją na wierzch masy) i odłożyć do lodówki na całą noc.
4.Kolejny dzień:
Masę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić krem na sztywno. Brzoskwinie odsączyć i osuszyć ( 2 połówki odłożyć do dekoracji). Pokroić w małą kostkę. Dodać do kremu i odłożyć na kwadrans do lodówki.
5.Nasączenie:
Do miseczki przelać sok z brzoskwiń, dodać amaretto i wodę. Wymieszać.
6.Wierzch:
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i cukier i ubić na sztywno. Dodać serek i wymieszać do łyżka na gładka masę.
7.Wykonanie:
Biszkopt rozkroić na 3 krążki.
Na paterę położyć pierwszy krążek i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie rozsmarować na nim połowę przygotowanego kremu. Położyć drugi krążek i także go nasączyć i położyć resztę kremu. Położyć ostatni krążek, nasączyć resztą ponczu i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.
8.Po upływie wskazanego czasu posmarować wierzch i boki tortu masą z mascarpone i bitej śmietany. Odłożone brzoskwnie pokroić w cienkie plastry i ułożyc je na środku tortu. Pokruszonym biszkoptem u dekorować boki i resztę wierzchu tortu. Odłożyć na kolejną godzinę do lodówki. Smacznego!
Komentarze