Tort brzoskwiniowy

5 (169 ocen)

  • 30 min

Ten wyśmienity i prosty w wykonaniu tort nadaje się na wszelkie okazje jak np. urodziny. Zawsze piekła go moja mama i to od niej się tego nauczyłam.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
    puszka brzoskwiń

    Masa II:
    1/2 l śmietany 30-proc
    2 śmietan-fiksy
    1 op. cukru waniliowego
    kilka kostek czekolady

    Dekoracja:
    herbatniki
    czekolada




Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (śr.20 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni.
  • 2. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Każdy skrapiamy sokiem z brzoskwiń. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Brzoskwinie drobno kroimy i zalewamy tężejącą galaretką.Wykładamy na pierwszy krążek. Przykrywamy drugim ciastem.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodając cukier waniliowy i śmietan-fiksy. Wykładamy ja na drugie ciasto. Na bitą śmietanę posypujemy pokrojone kostki czekolady. Przykrywamy ostatnim krążkiem. boki i ostatni krążek smarujemy bitą śmietaną. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami i start czekoladą. Dekorujemy według uznania owocami, galaretką, herbatnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować