Tort brukselkowo pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Sporządzić ciasto.
W150 ml. ciepłego mleka rozprowadzić drożdże.Do miski wsypać 30 dkg.
mąki, dodać 0,5 łyżeczki soli i cukru i luźną margarynę
Lekko przemieszać i dolać rozpuszczone drożdże.Całość wyrobić na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce.
2.
Brukselkę i krótko obgotować w wodzie z dodatkiem vegety do smaku, ząbkiem czosnku i 1 łyżką soku z cytryny. ( około 10 min)Brukselkę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
3.
Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na 2 łyżkach oleju na patelni, dodając sól i pieprz do smaku,pozostawić do przestudzenia
4.Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany
czosnek i 2 łyżki mleka.Wszystko wyrobić na jednolitą masę,
uformować małe klopsiki i usmażyć na tłuszczu pozostałym od
smażenia pieczarek.
5.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Natkę pietruszki posiekać.
6.
Ciasto wyrobić ponownie ,rozwałkować w koło o średnicy 35 cm,
wyłożyć nim tortownicę łącznie z bokami o średnicy 24
cm.Ściąć nadmiar ciasta z boków.Spód ciasta po nakłuwać widelcem i wyłożyć brukselkę.
7.Układać kolejno pieczarki i klopsiki.Każdą część przesypać startym serem wymieszanym z posiekaną pietruszką.Z odciętego ciasta ulepić warkoczyk i
wykleić brzeg tortu.
8.
Jajka roztrzepać w pozostałym mleku,przyprawić do smaku i zalać przygotowane warstwy tortu.
9.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 50 min.Pod koniec pieczenia można wierzch tortu posypać startym serem i jeszcze chwilę
zapiekać.
Komentarze