Tort brukselkowo pieczarkowy

5 (151 ocen)

Pyszny torcik brukselkowy.Przygotowywałam już go dawno.Rodzinie bardzo smakował.Apetycznie wygląda i smakuje wybornie.

Składniki:



  • 1 kg brukselki
    1/2 kg. pieczarek
    1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
    0,30dkg. sera żółtego
    1 główka czosnku
    3 jajka
    3 łyżki miękkiej margaryny
    30 dkg. mąki
    5 dkg. drożdży
    1 szklanka mleka
    sól pieprz
    1/2 pęczka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort brukselkowo pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort brukselkowo pieczarkowy 1.
    Sporządzić ciasto.
    W150 ml. ciepłego mleka rozprowadzić drożdże.Do miski wsypać 30 dkg.
    mąki, dodać 0,5 łyżeczki soli i cukru i luźną margarynę
    Lekko przemieszać i dolać rozpuszczone drożdże.Całość wyrobić na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce.







  • 2.

    Brukselkę i krótko obgotować w wodzie z dodatkiem vegety do smaku, ząbkiem czosnku i 1 łyżką soku z cytryny. ( około 10 min)Brukselkę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
  • 3.
    Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na 2 łyżkach oleju na patelni, dodając sól i pieprz do smaku,pozostawić do przestudzenia
  • 4. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany
    czosnek i 2 łyżki mleka.Wszystko wyrobić na jednolitą masę,
    uformować małe klopsiki i usmażyć na tłuszczu pozostałym od
    smażenia pieczarek.
  • 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Natkę pietruszki posiekać.
  • tort brukselkowo pieczarkowy 6.
    Ciasto wyrobić ponownie ,rozwałkować w koło o średnicy 35 cm,
    wyłożyć nim tortownicę łącznie z bokami o średnicy 24
    cm.Ściąć nadmiar ciasta z boków.Spód ciasta po nakłuwać widelcem i wyłożyć brukselkę.
  • tort brukselkowo pieczarkowy 7. Układać kolejno pieczarki i klopsiki.Każdą część przesypać startym serem wymieszanym z posiekaną pietruszką.Z odciętego ciasta ulepić warkoczyk i
    wykleić brzeg tortu.
  • tort brukselkowo pieczarkowy 8.
    Jajka roztrzepać w pozostałym mleku,przyprawić do smaku i zalać przygotowane warstwy tortu.

  • tort brukselkowo pieczarkowy 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 50 min.Pod koniec pieczenia można wierzch tortu posypać startym serem i jeszcze chwilę
    zapiekać.

Porady

Podawać na ciepło i zimno jak kto woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować