Tort borówkowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodajemy porcjami cukier ubijając cały czas aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz kakao i wsypujemy do piany porcjami. Gładką masę przekładamy do małej tortownicy i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Sprawdzamy patykiem czy jest upieczony, gdyby nie był to zostawiamy w cieple piekarnika jeszcze na 10 minut. Biszkopt studzimy, nożem zdejmujemy warstwę
wierzchnią, którą wykorzystamy do kruszonki Kroimy biszkopt na trzy placki.
2.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Truskawki siekamy drobno i dodajemy do masy. Każdy placek biszkoptowy nasączamy herbatą z alkoholem i przekładamy kremem. Smarujemy tort masą, boki obsypujemy kruszonką biszkoptową, wierzch dekorujemy owocami oraz migdałami, wstawiamy do lodówki.
Porady
Możemy zastąpić truskawki na przykład malinami lub innymi ulubionymi owocami.
Komentarze