1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać wymieszane żółtka, delikatnie wymieszać ciasto, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu po łyżce oleju i wymieszać delikatnie.
Wylać ciasto do prostokątnej blachy (wymiar 36x25,5) i piec w 180 stopni ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka w termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąc z blachy i odwrócić do góry dnem, dzięki temu biszkopt będzie równy :)
2.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem.
nałożyć konfiturę malinową, ubita kremówkę i na to mrożone maliny i tak samo następny biszkopt.
3.Masło miksować aby było miękkie. Zimne mleko wlać do wysokiej miski, dodać krem i miksować przez 2 minuty na wysokich obrotach następnie dodać miękkie masło i miksować kolejne 2 minuty.
Gotowy krem podzielić na 2 części i do jednej dodać zielony barwnik.
Udekorować tort rękawem cukierniczym, na koniec ustawić piłkarzy i bramki.
Porady
Tort będzie idealnym prezentem dla małego fana piłki nożnej :)
Komentarze