krem serowy z białą czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-2 Danio-po 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 biała czekolada
1 puszka brzoskwiń
krem serowy z gorzką czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-2 Danio-po 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 gorzka czekolada
krem ozdobny pod makietę:
-150 g. masła
-150 g. cukru pudru
-parę kropli olejku cytrynowego
makieta boiska:
-250 g. mleka w proszku
-250 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-50 g. białej czekolady
-barwnik zielony
boki i rozetki:
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-330 ml. śmietanki 30 %
kokos:
-150 g. kokosu
-zielony jadalny barwnik
żelki, jako piłkarzyki
==========================
STARA WERSJA:
1 biszkopt jasny z 4 jajek.
2 biszkopty ciemne, każdy też z 4 jajek.
Tort "boisko'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.=====
Następne biszkopty, upiec tak samo.
2.Ułożyć jeden biszkopt na zabezpieczonej tacy.Nasączyć sokiem z puszki, lecz nie za mocno.
3.krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na biszkopt na tacy.
4.Posypać połową pokrojonych brzoskwiń.
5.Przykryć drugim biszkoptem i można mocniej nasączyć.
6.Następny krem z gorzką czekoladą,zrobić tak samo i wyłożyć na biszkopty na tacy
7.Posypać resztą brzoskwiń.
8.Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
9.krem ozdobny-Zmiksować miękkie masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować górę tortu.
10.makieta boiska-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść.Większą część zafarbować na zielono. Wałkować i wyciąć zieloną makietę w/g wzoru.
11.Wyciąć białe linie i przykleić do makiety. Ułożyć na górze tortu.
12.boki i rozetki-Krem w proszku, ubić ze śmietanką i częścią posmarować boki tortu.Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
Boki obsypać zafarbowanym zielonym kokosem.
Zrobić rozetki wokół tortu.
13.Przykleić żelki jako piłkarzyki.
14.I WERSJA TORTU:
biszkopty-Biszkopty upiec w takich samych blaszkach 30x40cm. Biszkopty nasączać sokiem z brzoskwiń.=====
krem jogurtowo-brzoskwiniowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wmieszać brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt przykryć drugim plackiem.=====
krem jogurtowo czekoladowy-Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem.Potem z ubitą śmietanką i rozpuszczoną czekoladą. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt przykryć trzecim plackiem.=====
15.zielona bita-śmietana-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać barwnik rozmieszany z odrobina wody i ostudzić do tężenia.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem potem galaretkami.Szybko rozsmarować na całym torcie
16.Z białego lukru ozdobnego zrobić linie na boisku.
Komentarze