TORT "BOISKO''

4.5 (161 ocen)

  • 5 godz.

Dwie wersje tortu,nowa i stara.

  • 5 godz.

Składniki:

  • NOWA WERSJA:
    biszkopt waniliowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie waniliowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt toffi:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie toffi
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt czekoladowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem serowy z białą czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -2 Danio-po 150 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 biała czekolada

    1 puszka brzoskwiń

    krem serowy z gorzką czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -2 Danio-po 150 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 gorzka czekolada

    krem ozdobny pod makietę:
    -150 g. masła
    -150 g. cukru pudru
    -parę kropli olejku cytrynowego

    makieta boiska:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -50 g. białej czekolady
    -barwnik zielony

    boki i rozetki:
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -330 ml. śmietanki 30 %

    kokos:
    -150 g. kokosu
    -zielony jadalny barwnik

    żelki, jako piłkarzyki
    ==========================
    STARA WERSJA:
    1 biszkopt jasny z 4 jajek.
    2 biszkopty ciemne, każdy też z 4 jajek.

    krem jogurtowo-brzoskwiniowy:
    -400 g.jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -100 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone(250g.)
    -1 puszka brzoskwiń

    krem jogurtowo-czekoladowy:
    -400 g.jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -100 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone(250g.)
    -1 ciemna czekolada(100g.)

    zielona bita-śmietana:
    -500 ml.śmietanki 36%
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -2 galaretki agrestowe
    -0,5 l. wody
    -szczyptę zielonego barwnika

    dekoracja:
    -biały lukier ozdobny z 1/2 masła
    -10 dkg. zielonego kokosu
    -parę piłkarzyków z lukru plastycznego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Maki

Tort "boisko'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.=====

    Następne biszkopty, upiec tak samo.
  • spód tortu 2. Ułożyć jeden biszkopt na zabezpieczonej tacy.Nasączyć sokiem z puszki, lecz nie za mocno.
  • krem jasny 3. krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć na biszkopt na tacy.
  • brzoskwinie 4. Posypać połową pokrojonych brzoskwiń.
  • 2 biszkopt 5. Przykryć drugim biszkoptem i można mocniej nasączyć.
  • krem ciemny 6. Następny krem z gorzką czekoladą,zrobić tak samo i wyłożyć na biszkopty na tacy
  • reszta brzoskwiń 7. Posypać resztą brzoskwiń.
  • 3 biszkopt 8. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
  • tynk 9. krem ozdobny-Zmiksować miękkie masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować górę tortu.
  • makieta boiska 10. makieta boiska-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść.Większą część zafarbować na zielono. Wałkować i wyciąć zieloną makietę w/g wzoru.
  • makieta z liniami 11. Wyciąć białe linie i przykleić do makiety. Ułożyć na górze tortu.
  • rozetki, kokos 12. boki i rozetki-Krem w proszku, ubić ze śmietanką i częścią posmarować boki tortu.Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
    Boki obsypać zafarbowanym zielonym kokosem.
    Zrobić rozetki wokół tortu.
  • piłkarzyki 13. Przykleić żelki jako piłkarzyki.
  • przełożone biszkopty,I wersja 14. I WERSJA TORTU:
    biszkopty-Biszkopty upiec w takich samych blaszkach 30x40cm. Biszkopty nasączać sokiem z brzoskwiń.=====

    krem jogurtowo-brzoskwiniowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wmieszać brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt przykryć drugim plackiem.=====

    krem jogurtowo czekoladowy-Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Jogurt zmiksować z cukrem,serkiem.Potem z ubitą śmietanką i rozpuszczoną czekoladą. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt przykryć trzecim plackiem.=====
  • polewa 15. zielona bita-śmietana-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać barwnik rozmieszany z odrobina wody i ostudzić do tężenia.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem potem galaretkami.Szybko rozsmarować na całym torcie
  • linie 16. Z białego lukru ozdobnego zrobić linie na boisku.
  • kokos 17. Między rozsypać zielony kokos.
  • piłkarzyki 18. Postawić piłkarzyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować