Tort biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na pół sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy do dobrze ubitych jajek mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie i dobrze mieszamy.
2.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40- 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy delikatnie ponczem (woda przegotowana, 1 łyżka cukru, sok cytrynowy).
3.Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.
4.Na ciasto wykładamy krem śmietanowy, owoce (sezonowe, takie jak lubimy) i przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.
Komentarze