Tort biały z bitą śmietaną

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako asystentka dyrektora w jednostce budżetowej. Interesuję się kuchnią polską, ale lubię czasami poeksperymentować. Ten tort polecam na każdą okazję, jest naprawdę rewelacyjny.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● niepełna szklanka cukru
    ● 1,5 szklanki mąki tortowej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Bita śmietana: 6 buteleczek śmietany kremówki 30-proc.
    ● 7 żel-fiksów
    ● cukier waniliowy
    Oprócz tego: 4-5 łyżek dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki
    ● poncz do nasączenia
    ● płatki migdałów
    ● wiórki kokosowe
    ● wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Tort biały z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy 10-15
    minut na puszystą masę. Dodajemy
    przesianą m ąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
    Wlewamy do dużej tortownicy,
    pieczemy ok. 30 minut w temp.
    200 °C. Studzimy i przekrawamy
    na 3 krążki. Spód i środkowy
    krążek nasączamy naparem
    herbaty lub alkoholem.
  • Tort biały z bitą śmietaną 2. Śmietanę z cukrem i żel-fiksami
    miksujemy.
  • 3. Spód tortu smarujemy dżemem,
    wykładamy część bitej
    śmietany, przykrywamy drugim
    krążkiem. Nakładamy warstwę
    bitej śmietany i przykrywamy
    kolejnym krążkiem. Wierzch
    i boki smarujemy bitą śmietaną.
    Dekorujemy wiórkami kokosowymi
    i czekoladowymi, boki
    posypujemy płatkami migdałów.
    Wstawiamy do lodówki.

Porady

● Krążki ciasta można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. ● Zamiast wiórków do dekoracji tortu można wykorzystać owoce świeże, np. maliny, truskawki lub porzeczki, albo z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować