Deser, który znika w ekspresowym tempie :) Delikatne i kruche blaty bezowe, przełożone kremem śmietanowym i truskawkami.Genialne połączenie ! Smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc deser doskonały ;)
Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed podaniem tortu pieczemy blaty bezowe.
Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. W momencie gdy piana zacznie się powiększać powoli dodajemy cukier (dwie łyżki cukru co 30 sekund), nie przerywając ubijania. Gdy dodamy cały cukier a piana będzie sztywna, dodajemy sok z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszamy.
Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy łącznie 3 okręgi o śr. 20cm (na jednym 2 na drugim jeden). Jeśli nie mamy wystarczająco dużych blach by zmieścić dwa blaty na jednym papierze, umieszczamy bezy na 3 osobnych blachach. Pamiętajcie by papier na którym narysowaliście okręgi obrócić, tak by ołówek nie odbił się na bezie ;)
Przygotowaną masę bezową wykładamy na narysowane okręgi na papierze do pieczenia. Wyrównujemy. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110º i pieczemy jeszcze godzinę. Ja piekłam obie blachy jednocześnie z funkcją termoobiegu. Bez termoobiegu należy piec blaty każdy osobno. Blaty studzimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
2.( przygotowujemy max. 2 godziny przed podaniem )
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier puder.
Blaty bezowe przekładamy przygotowanym kremem oraz cząstkami świeżych truskawek. Wierzch także dekorujemy kremem oraz dużą ilością truskawek :)
Przygotowany tort podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 2 godziny, gdyż po tym czasie beza może nabrać za dużo wilgoci i nie będzie chrupiąca.
Komentarze