Tort Bezowy z truskawkami

4.5 (174 ocen)

Deser, który znika w ekspresowym tempie :) Delikatne i kruche blaty bezowe, przełożone kremem śmietanowym i truskawkami.Genialne połączenie ! Smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc deser doskonały ;)

Składniki:

  • (na 3 blaty bezowe)

    8 białek jaj ( ok.300g)

    2 niepełne szklanki drobnego cukru (ok.380-400g)

    sok z polowy cytryny

    1 łyżka mąki ziemniaczanej



    Krem :

    300g serka mascarpone

    330 ml śmietanki kremówki

    2 łyżki cukru pudru

    skórka starta z jednej cytryny



    1 kg świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed podaniem tortu pieczemy blaty bezowe.

    Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. W momencie gdy piana zacznie się powiększać powoli dodajemy cukier (dwie łyżki cukru co 30 sekund), nie przerywając ubijania. Gdy dodamy cały cukier a piana będzie sztywna, dodajemy sok z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszamy.

    Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy łącznie 3 okręgi o śr. 20cm (na jednym 2 na drugim jeden). Jeśli nie mamy wystarczająco dużych blach by zmieścić dwa blaty na jednym papierze, umieszczamy bezy na 3 osobnych blachach. Pamiętajcie by papier na którym narysowaliście okręgi obrócić, tak by ołówek nie odbił się na bezie ;)

    Przygotowaną masę bezową wykładamy na narysowane okręgi na papierze do pieczenia. Wyrównujemy. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110º i pieczemy jeszcze godzinę. Ja piekłam obie blachy jednocześnie z funkcją termoobiegu. Bez termoobiegu należy piec blaty każdy osobno. Blaty studzimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
  • 2. ( przygotowujemy max. 2 godziny przed podaniem )

    Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier puder.

    Blaty bezowe przekładamy przygotowanym kremem oraz cząstkami świeżych truskawek. Wierzch także dekorujemy kremem oraz dużą ilością truskawek :)

    Przygotowany tort podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 2 godziny, gdyż po tym czasie beza może nabrać za dużo wilgoci i nie będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować