Tort bezowy z persymoną.

0 (0 ocen)

Tak bardzo podoba mi się ta nazwa i smak tego owocu ,że namiętnie korzystam z jesiennej podaży i zdaje mi się jakbym był na Olimpie. Niestety ,ta intrygująca nazwa ,nie jest imieniem żadnej bogini, tylko nazwą pięknie owocującego drzewa ,za co dziękuję bogom.

Składniki:

  • 2 krążki bezowe
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    2-3 owoce persymony
    15 winogron
    listki mięty

Tort bezowy z persymoną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Z jednej persymony skroić kilka ładnych plastrów ,pozostawić do ozdoby .
    Kroimy równolegle do tych 4 -ech charakterystycznych listków. Otrzymamy wtedy ładne plastry z ciekawym wzorkiem.
    Pozostałe zmiksować, mogą pozostać małe kawałeczki.
    Śmietanę ubić z cukrem.
    Krążek bezowy posmarować połową musu z persymony i nałożyć połowę ubitej śmietany.
    Nakryć drugim krążkiem bezowym ,posmarować musem ,śmietaną i udekorować wierzch plastrami kaki ,połówkami winogron i mięta.
    Jedząc nie myślimy o kaloriach ,tylko o wspaniałych walorach zdrowotnych persymony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy