Tort bezowy z masą kawową

4.5 (162 ocen)

Idealnie pasuje do kawy po obiedzie

Składniki:

  • Ciasto : 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 40 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 8 białek

    Masa kawowa : 8 żółtek, 20 dkg cukru, 20 dkg masła, 1/2 szklanki naparu z kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę. Podzielić na 3 części. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Dwa placki rozprowadzić na równą powierzchnię, trzeci wycisnąć przez szprycę zachowując ozdobny kształt. Piec osobno w temperaturze 130 stopni przez 30 minut.

    Żółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć je mocnym naparem kawy i ucierać na parze, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Dodać utarte na pianie masło, wymieszać. Przełożyć tort kremem.

Porady

Użyć tortownicę o średnicy 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować