Tort bezowy z malinami

0 (0 ocen)

Słodki deser bezowy z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Aromatyczne maliny wspaniale współgrają w tym deserze.

Składniki:

  • 5 białek
    1 1/4 szklanki cukru
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    KREM:
    1 szklanka malin
    400g śmietanki kremówki
    125g serka mascarpone
    DODATKOWO:
    25g czekolady gorzkiej
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Beza

Tort bezowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cq5cyg 1. Piekarnik rozgrzać do 150*C z termoobiegiem.
    Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Na końcu zmniejszając obroty miksera wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet winny. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 18cm i nałożyć na to masę bezową. Wycisnąć parę małych bezików przy użyciu rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć przez godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc. Ostrożnie zdjąć blaty bezowe z papieru do pieczenia.
  • image-1w8mqff 2. Schłodzoną śmietankę 30% i serek włożyć do misy. Ubić na gęsty krem. Maliny rozgnieść widelcem i delikatnie przemieszać z kremem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na blaty bezowe. Na wierzchu położyć beziki i świeże maliny. Całość polać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Mascarpone Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować